Reis t/m 12 oktober
Door: Jan Streunding
Blijf op de hoogte en volg Jan
24 Oktober 2007 | Nederland, Amsterdam
Vannacht in een 4-sterrenhotel geslapen. ’s Avonds een heerlijk buffet en ’s morgens ook. Vanaf het hotel hoefden we slechts 2 km te fietsen naar de boot, die om 11 uur vertrok. Gibraltar op de foto gezet. Zag er prachtig uit. Drie kwartier later waren we in Cueta: een Spaanse enclave in Marokko. Het was toen nog 6 km fietsen naar de grens. Daar moesten we 2 uur wachten: wat een gezeur. Paspoorten moesten wel drie keer gezien worden en telkens door andere mensen. Het is hier twee uur vroeger dan bij ons en het is onderweg direct al heel anders: loslopende ezels bij de weg en ook al kamelen gezien.
We stonden op een camping vlak bij de zee en het stikt hier van de steekmuggen. Deet komt goed van pas. De komende dagen brengen nog een paar lange etappes. Vandaag was het slechts 38 km bij elkaar.
9 oktober
Vandaag een rit van 146 km en voor het eerst even goed rondgekeken. Het landschap ziet er onverzorgd uit: er wordt roofbouw op de natuur gepleegd: weinig bomen en alles wordt kaalgevreten plus veel zwerfvuil. We kwamen door een grote stad, waar een bijna droge rivier doorliep en die bedekt was met vuilnis. Ook waren er weinig verharde wegen naar kleine dorpjes. Onderweg een hele grote vuilnisbelt en kilometers lang overal plastic en oude lappen tegen heggen en weidedraad: een vreselijk gezicht. Er wordt erg onverantwoord gereden. Voor ons fietsers is dat gevaarlijk. De mensen zijn vriendelijk. We staan nu op een wat verwaarloosde camping. Het lijkt wel een parkeerplaats.
10 oktober
Vannacht slecht geslapen, want de camping ligt aan een snelweg. De etappe was vandaag minder lang dan gisteren, maar ik voelde me niet topfit en daardoor viel het me zwaar. Overdag 44 graden en onderweg was veel bouwland. Het was een beetje een saaie etappe. Veel mensen die me onderweg groeten en ik heb aan drie kinderen een energiereep gegeven. Ze zijn heel enthousiast en sommigen wilden zelfs een handtekening. Mensen moeten soms van verre komen om water te halen, want de bronnen liggen midden in het land. Ze hebben dan een ezel met een kar er achter of met twee kruiken aan elke kant. Soms gebruiken ze ook oude plastic vaten, of een olievat. Ik zit nu op een rustige camping. We hebben hier geen stromend water en ik heb me gewassen in een bakje.
11 oktober
Vandaag een rit van 81 km. Goed geslapen en voel me weer als herboren. Een redelijk gemakkelijke etappe. Het is hier heel anders rijden: we krijgen veel aandacht onderweg. We fietsten vanaf half zeven en waren om 11 uur al op de camping bij Fès: een heel grote stad. Ik heb hier weer enveloppen en postzegels kunnen kopen. We zijn nu nog met 4 mensen op de camping. De rest is de stad in, de was is alweer gedaan en het was binnen twee uur droog. Tot zover over deze dag.
12 oktober
Rustdag bij Fès. Het was prachtig mooi weer en ik heb om acht uur mijn fiets al schoongemaakt. Verder een beetje lezen en ontspannen, want morgen is een zware dag met 179 km op 2000 meter hoogte! En dan nog die warmte er bij. Ik heb vanochtend het shirt aangetrokken van Pekela. Even een foto voor de bus van Bikedreams: Pekel in Fès
Marokko is een goedkoop land.
27 Oktober 2007 - 10:46
Brunie Jantje:
hoi jan hier een bericht van meester Vrolijk goed luisteren en doorgaan je kan het MOI -
28 Oktober 2007 - 11:21
Piet En Marian:
hoi jan
heb zojuist jam aan truus meegegeven, als je weer wilt hebben zul je het zelf op moeten komen halen van mij part op de fiets.
het was heel gezellig, zijn nu bij stefan en ann op visite. ik zou zo zeggen heel veel plezier op de rest van je reis. -
31 Oktober 2007 - 19:47
Ellen Janssen:
nog een paar weekjes volhouden jan, hij gaat goed, ik heb respect! we zie je in dakar....
groet, Ellen